22. apr 2009

" .. kriisi ajal tuleks just vähem kulutada."


Nõnda leidis Mihhail Lotman Sotsiaaldemokraatia õhtuülikooli loengu raames toimunud vestlusringis, kus Postimehes ilmunud Silja Kaigu foto ja artikli järgi osalesid veel Rein Raud ja Jaan Kaplinski. Ka ma usun, et majandussurutise aegu
oleks rohkem kasu sellest, kui tarbitakse vähem ja/või säästlikult.

3 kommentaari:

  1. Oi. Ma ütlen ausalt, et minul vajus suu lahti.
    Kõigepealt härra Lotman antud artiklis ei öelnud midagi taolist. Lugesin tema lõiku mitu korda ja ei midagi taolist.
    Vähene tarbimine põhjustab deflatsiooni. Kaupmehed ei suuda kaupa müüa, st. koondavad inimesi, vähendavad palku. Kaupmehed ostavad tootjatelt vähem kaupa ja tootjad koondavad inimesi. Jne.
    Kui kõik inimesed hakkaksid suurelt tarbima oleks kriis klõpsti läbi (khm siin ma ei pööra tähelepanu globaalsetele keskkonna katsatroofidele, mis järgneksid).
    Tahaks nüüd sinu uskumisele seletust kellel sellest kasu oleks.

    VastaKustuta
  2. PARANDUS.
    Lotman ütles seda. Minu viga. Lotman rääkis mitmes kohas. Veel korra: Minu eksimus. Lotman ütles, et kriisi ajal tuleks vähem kulutada.

    VastaKustuta
  3. Hei Rister!

    Tänan sind kommentaaride eest!
    Ma ütlen nii, et arvamusi, mida teha, on sageli kahtesuguseid. Üks neist, millele Lotman viitas, on raha juurdeandmine lootuses, et läheb paremaks ja valud ei oleks nii suured. Ka endine SEB makroanalüütik Hardo Pajula, kes juhtis avalikkuses ühe esimesena tähelepanu sellele, et kaugel pole majanduslangus (loe EPL-i 14.4.2009 artiklit "Tormihoiatus, mida eirati" aadressil http://www.epl.ee/artikkel/465286), on varasemas EPL-i vestlusringis öelnud, et " .. kui ajad on rasked, siis kärbitakse kulusid" ("Kriis ja töötus –- mis päästaks Eesti majanduse?" - 12.3.2009; http://www.epl.ee/artikkel/461737). Nii et praegu on paratamatu üleelamine.
    Deflatsioon on antud olukorras loomulik, sest rahapakkumine on vähenenud.

    Head päeva jätku soovides
    Uwe

    VastaKustuta