24. apr 2009

The state owns you


Despite you are ill or not. Nii pani mind naljatamisi ütlema tänane EPL-i lugu ühest soomlannast, kes otsustas jääda vähemasti ajutiselt Saksamaale. See tuletas mulle meelde ajateenistuse, maksude maksekohustuse kokku lepitud ulatuses ja muu, mis on siinkandis kodakondsusega inimesele ette nähtud, kui ta vastab kehtestatud nõuetele.

Ära toodud foto lennujaamast pärineb bigfoto.com-i veebilehelt, mille leidsin fraasiga airport and free picture Google'i otsingumootori abil.

3 kommentaari:

  1. "See tuletas mulle meelde ajateenistuse, maksude maksekohustuse kokku lepitud ulatuses ja muu, mis on siinkandis kodakondsusega inimesele ette nähtud, kui ta vastab kehtestatud nõuetele."
    See oleks võinud meelde tuletada tasuta kiirabi ja arstiabi, päästeteenistust ja politseid. Jalgrattateid, parke ja muuseume. Pensinäride pensione ja emapalkasid. Riigi tasuta televisiooni ja raadiot. Laste huviringe ja palju, palju muud.
    Kodanik olla on auasi.
    PS! Loen su blogi ja olen aktiivne kommenteerija.

    VastaKustuta
  2. Hei Rister!

    Tänan sind kommentaari eest!
    Mind pani naljatamisi ütlema "The state owns you" seetõttu, et artiklis mainitud soomlannat tahetakse vastu tema tahtmist saata isamaale tagasi. Vaatamata tõigale, et ta on psüühiliselt haige. Kuigi distantsilt ja üksikasju teadmata on väga raske hinnata, mis oleks talle parem, leian, et ka mentaalselt ebatervel inimesel on õigus valida, kus, kuidas ja kui kaua ta elab. Senikaua kui inimene ei tekita tõsisemat kahju ja ei kujune suuremaks koormaks asukohariigile. Kehtestatud õigusnormid aga seavad oma piirid (sh teisel maal viibimisele).
    Ma eelistan maksta makse ja teha makseid mõistlikus ulatuses ja leian, et ära antud raha tuleb kasutada võimalikult säästlikult. Näiteks on ebaotstarbekas valgustada tänavaid ja korterelamute trepikodasid nii suurel hulgal ja nõndaviisi, nagu seda tehakse Tallinnas. Riiki on võimalik ülal pidada ja pakkuda selle kodanikele kokkulepituid asju kokkuhoidlikumalt ja läbipaistvamalt (loe R. Poomi artiklit EPL-s aadressil http://www.epl.ee/artikkel/466730).
    Kui ma ei eksi, siis raviteenustest osutatakse tasuta ehk teiste maksumaksjate rahast ravikindlustuseta inimesele ainult esmaabi. Priilt pakutavaid avalik-õiguslikke teabekanaleid on rohkem, kui võiks olla. Mu poolest olgu vähem asfaltkattega teid ja puudugu pargid, mille asemel eksisteerigu lihtsalt rohkem looduslikke kooslusi, mida on Eesti pealinnas aina vähemaks jäänud. Vaba aega saab sisustada oma vahenditest ja ühistegevuse kaudu oma lähedaste, sõprade, tuttavate, vabatahtlike või/ja kogukonna liikmetega. Toetada võiks (sh pensioniga) neid, kes seda tõesti vajavad elik tahtmise ja tegutsemise korral saadaks hakkama palju vähema ja madalamate kulutustega.

    Head pärastlõuna jätku soovides
    Uwe

    VastaKustuta
  3. uwe ära aja pläma!!sind tervitades onu raivo!

    VastaKustuta