30. mai 2016

Kringel

Kringli taina valmistamiseks on tarvis

1) neli kanamuna oma munavalge ja rebuga;
2) 2–3 klaasitäit suhkrut;
3) 650 grammi nisujahu;
4) teelusikatäis soola;
5) veerand teelusikatäit söögisoodat;
6) klaas sooja lehmapiima;
7) 50 grammi pärmi.

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa kanamunad, sool, söögisooda ja suhkur ning sega kõik omavahel läbi. Vala samasse nõusse ligikaudu 325 grammi nisujahu ja klopi tainas ühtlaseks. Segamini löömine aitab selles olevaid osiseid sideainel liita. Pidevalt sõtkudes lisa nii palju nisujahu, et seda jääks alles 100 grammi. Lõpuks pane vähehaaval juurde nisujahu, kuid mitte tingimata kõik, vaid otsusta valatav kogus taina paksuse järgi, sest jahudel on niiskussisaldus erinev.

Tulemuseks peaks olema parajalt paks, ent siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub elastseks. Kata tainakauss rätiga ja jäta nõu poolteiseks tunniks sooja kohta kerkima senikauaks, kui tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud. Selle aja jooksul tuleb tainast mitu korda alla sõtkuda.

Kringli täidise tegemiseks on vaja

1) 150 grammi sulavõid;
2) 3–4 supilusikatäit suhkrut;
3) kaneeli;
4) rosinaid;
5) Kreeka pähkleid.

Jaota kerkinud tainas kolmeks ja rulli iga osa ristkülikuks. Igale ribale määri täidist ja keera segused siilud pikkupidi rulli. Ühenda kolm riba otstest kergelt kokku vajutades ja punu siiludest palmik. Keera moodustunud punutis kas pärjaks, kringliks või saiaks. Küpseta seda 180–200-kraadises ahjus 30-35 minutit.

Kringli glasuuri valmistamiseks on tarvis

1) 200 grammi suhkrut;
2) kaks supilusikatäit kakaopulbrit;
3) 50 grammi piima;
4) 50 grammi võid.

Sulata või. Lisa eelnevalt omavahel läbi segatud suhkur, kakao ja piim ning kuumuta kogu tasasel tulel pidevalt segades, kuni suhkur on sulanud. Pärast kringli ahjust välja võtmist ja mõningast jahutamist määri seda glasuuriga või kalla vaap küpsele keerusaiale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar